Ориенталска котка

15.12.2008 23:43

Произход и развитие

Ориенталските късокосмести породи произхождат от сиамските котки, поради което имат известна прилика с тях (по екстериор и темперамент), но се отличават по обагрянето на очите. Характерна особеност при тях са яркозелените очи (без жълт оттенък), като яркосини очи имат само белите ориенталски котки. Представителите им се отличават с елегантност и изящност. Днес ориенталската късокосместа котка официално е призната от всички котешки асоциации, в стандарта на които, котките се отличават помежду си предимно по окраската на космената покривка.

Екстериор и стандарт

Ориенталската котка е елегантна и изящна. Има средно дълго, източено, гъвкаво тяло. Шията е дълга и тънка. Размерите на тялото, крайниците, главата и опашката са пропорционални и хармонични. Главата е средно голяма, с клиновидна форма, дълга, с тясна муцуна и със забележимо издадена напред брадичка. Носът е дълъг и прав, като продължава по линията на челото, без стоп. Ушите са големи, широки в основата, като краищата им са леко заострени. Очите са широко поставени, средно големи, с бадемовидна форма, с яркозелен цвят (само белите са с яркосин цвят), косо по отношение на носа. Крайниците са дълги, тънки, с малки овални лапички. Задните крайници са малко по-дълги от предните. Опашката е дълга, права, завършваща конусовидно. Козината е къса, нежна, блестяща, плътно прилепваща към тялото. Оцветяването трябва да бъде по възможност в един тон, като всеки косъм трябва да е оцветен еднакво по цялата дължина. Вибрисите и ресниците трябва да бъдат едноцветни, съответстващи на окраската на козината.
За недостатъци на породата се смятат масивно тяло, кръгла глава, къса, дебела или закривена опашка, а също и жълтеникав оттенък на очите и бели петънца или отделни бели косми по козината.

Цветови варианти : примери
ORI b - ориенталска кафява (Хавана)
ORI n - ориенталска черна (ебони)
ORI а - ориенталска синя
ORI с - ориенталска лилава
ORI d - ориенталска червена
ORI е - ориенталска кремава
ORI f - ориенталска костенуркова
ORI g - ориенталска костенурково-синя
ORI h - ориенталска костенурково-шоколадова
ORI j - ориенталска костенурково-лилава
ORI ns - ориенталска черна опушена
ORI as - ориенталска синя опушена

Качества и поведение


Ориенталските котки са много енергични, игриви и любопитни животни. За тяхното отглеждане е необходим просторен дом за движение и игри.

—————

Назад